Risikofaktorer tykktarmskreft


Tykktarmskreft som er identifisert ved hjelp av koloskopi hos en pasient med Crohns sykdom

Tykktarmskreft oppstår fra utvekster i tarmen (polypper). Langt fra alle utvekster har potensial for å utvikle seg til kreft. Kirurger vil fjerne alle polypper de kommer over ved koloskopi, som er en undersøkelse der man går inn med slange i endetarmen og undersøker hele tykktarmen.

Høyt totalt fettinntak, fedme og fysisk inaktivitet er alle risikofaktorer for tykktarmskreft. Inntak av rødt kjøtt, tobakk og alkohol synes også å øke risikoen. Mye tyder på at fiber, frukt og grønt er beskyttende. Antioksidanter som finnes blant annet i jordbær og mørk sjokolade, beskytter.

Ulcerøs colitt og Crohns sykdom gir økt risiko for kreft i tykktarmen. Ulcerøs colitt gir størst risiko av disse. Begge sykdommene er betennelsesykdommer i tarmsystemet.

Det finnes enkelte arvelige former for tykktarmskreft. Kort sagt innebærer disse formene feil i genmaterialet som fører til dårligere forsvar mot kreftutvikling. De vanligste formene heter familiær adenomatøs polypose (FAP) og hereditær ikke-polypøs colorektalcancer. FAP innebærer at pasienten har en tykktarm helt full av polypper. Alle disse pasientene vil utvikle tykktarmskreft, og behandlingen går ut på å fjerne hele tykktarmen før kreft har oppstått.